Aarden is als ademhalen

‘Tja, eigenlijk moet ik meer aarden. Ik weet dat het goed voor me is, maar ik doe het te weinig.’ Dit soort zinnen hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Of ‘ik doe wel eens aardingsoefeningen, maar het werkt niet.’ Stel je voor dat je dat zo zeggen over ademhalen. ‘Ik haal wel eens adem, maar het werkt niet.’ Je kunt het niet eens zeggen, want spreken doe je op je uitademing.

In culturen waar mensen nog verbonden zijn met het land, zie je niemand aardingsoefeningen doen. En toch zijn de mensen daar geaard. Vanzelf. Omdat ze de natuurlijke verbinding met de natuur en dus met de aarde nooit hebben laten verstoren. Kinderen die in zo’n cultuur geboren worden, weten zich gedragen door de aarde en het komt niet in hen op om zich van hun Moeder af te sluiten.

En hier doen we zowat niets anders. Zelfs kinderen hebben geen idee en zitten vaak al in hun hoofd of zweven ergens. Helemaal hoogsensitieve kinderen.

Er zijn tal van ademhalingsmeditaties. En voor heel veel mensen is mediteren op hun ademhaling de manier om te mediteren. Jij misschien ook. Maar als je klaar bent met mediteren stop je niet met ademhalen. Je ademt gewoon door. Maar als je klaar bent met je aardingsoefeningen? Stop je dan met aarden? Check dat eens, zo na een minuut of tien.

Als het antwoord ja, is dan heb je een of meer blokkades op aarden. En dan durf ik te wedden dat je je aardt op je wilskracht in plaats van dat je je lichaam zijn natuurlijk manier laat vinden. Want die is immers geblokkeerd geraakt.

Wij mensen zijn horen niet alleen verbonden te zijn met de aarde, maar ook met de kosmos. Die verbinding is voor hoogsensitieve mensen vaker in tact. Ook daar kunnen dingen aan de hand zijn, dat is voor een andere keer.

Verbinding met de aarde en de kosmos geeft stroming. Twee voedingsbronnen en twee plekken waar we oude energie kunnen loslaten. Stromen hoort bij je. Zoals je bloed door je aderen stroomt en zorgt dat al je cellen voeding krijgen, zo hoort hoort je energielichaam te stromen en die cellen energetisch te voeden. En het energetische afval af te voeren, zodat het verteerd, gezuiverd en hergebruikt kan worden. En toch raakt stromen bij ons gemakkelijk geblokkeerd. Hoe kan dat?

We zijn collectief vervreemd geraakt van de natuur, door onze Westerse manier van leven, met haar stress, oorlogen en gebrek aan spirituele verbinding. In een omgeving waar iedereen geaard is, is het veel lastiger om permanent geblokkeerd te raken, want je hele omgeving stroomt. Dus op een gegeven moment ga je wel meestromen. Maar hier is het precies andersom. En ga je ongemerkt vanzelf blokkeren.

Hoe doe je dat dan, blokkeren?

  • Niet loslaten. Alles bij jezelf houden, alles vasthouden. Je probeert op die manier controle uit te oefenen op zaken waar je geen controle over hebt. Want dat gebrek aan controle geeft spanning en stres waar je door vast te houden grip op probeert te krijgen. Je creëer op die manier een vicieuze cirkel. Aarden is overgave, de dingen op hun beloop durven laten en vertrouwen in het moment, durven wachten tot het juiste moment voor actie komt. Hoe gespannener je bent, hoe moeilijker, maar ook hoe noodzakelijker loslaten is.
  • Weigeren je te verbinden. Als je je niet prettig voelt in je leven, of niet prettig voelt op de plek waar je bent, kun je dat signaal het beste negeren door je energetisch terug te trekken. Dan ben je energetisch zo veel mogelijk afwezig en is dat gevoel het makkelijkst te negeren. Deze strategie ontstaat meestal als je klein bent en is een kwestie van zelfbehoud. Want wat heb je eraan als er continue op een pijnpunt gedrukt wordt als je niet in staat bent om iets aan die pijn te doen omdat anderen je leven bepalen?

Het wordt alleen een probleem als je in dergelijke strategieën blijft hangen. Vasthouden geeft je geen controle, nooit niet. En weggaan in je energie maakt dat je blijft hangen op (werk)plekken of situaties waar je nooit zult gaan bloeien. En ergens weet je dat. Net zoals je weet dat als je het echt anders wil, je stappen zult moeten gaan zetten. En dan is aarden de beste hulp die je jezelf kunt geven.

Aarden is kiezen voor verbinding en kiezen voor het leven. Voor dit leven, op dit moment. Aarden brengt je naar het nu. In het nu kun je actie ondernemen, en aarden geeft je daarvoor de kracht. Het is namelijk niet alleen loslaten, maar ook opnemen. Aarde-energie heeft belangrijke kwaliteiten die je helpen om stappen te zetten om het nu te veranderen, of je de kracht geven om het heden tot die tijd te dragen.

Een voorbeeldje: ik had slecht bericht gehad, van het soort dat je flink van slag maakt. Ik weet niet meer precies wat het was, het was in een periode dat er meerdere waren. Wat ik nog wel weet, is dat ik in de supermarkt stond en ineens twee enorme krachtstromen mijn voeten in voelde gaan. Ik voelde hoe ik gedragen werd, op de grond gehouden werd zodat ik terwijl mijn bewuste energie weg wilde van wat ik gehoord had, energetisch gevuld en sterk bleef. Bestand tegen de drukte en energetisch rommelige supermarktsfeer.

Mijn onderbewuste had het overgenomen en mijn systeem had door het jarenlang elke dag aarden zoveel ervaring dat het precies wist wat er nodig was.

Meditatief aarden leert je om te wennen aan het je openen voor de energie van de aarde. Het is een ontdekkingstocht naar beneden. Naar je durven openen, durven te stromen. Naar uit wilskracht stappen en merken wanneer je er weer inschiet. Je kunt tijden meditatief aarden speciale aandacht besteden aan wat er gebeurt in bijvoorbeeld de verschillende chakra’s als de aarde-energie er komt. Of aan bepaalde lichaamsdelen, zoals je gewrichten. Of plekken waar je pijn hebt.

Maar als je klaar bent met de meditatie, ben je niet klaar met aarden. Want dat hoort de hele dag door te gaan. Net als ademhalen. Geef aan het einde van je meditatie dus je onbewuste de opdracht om je aarding vast te houden. En kijk af en toe eens gedurende de dag hoe het ermee staat. Is je aarding weg? Verbind je dan even snel, met weer even een boodschap naar je onderbewuste. Hoe meer je dat doet, hoe langer je je aarding vast zult gaan houden. En hoe eerder je zult merken wanneer en waarom je eruitfloept en wat je nodig hebt om de band weer te herstellen. Zodat je de hele dag jezelf kunt blijven voeden en je je leven hier kunt vormgeven in plaats van dat jij gevormd wordt door wat je tegenkomt.

Hooggevoelig, Hoogsensitief, HSP, Verbinden, Natuur, Vertrouwen, Bezieling
___________________________________________________________________________________
Gerry Damen
Ik werk al meer dan 20 jaar met hooggevoelige mensen. Tijdens het afronden van mijn universitaire studie beleidswetenschappen ontdekte ik dat mijn belangstelling meer bij mensen lag dan bij organisaties. Dat was het begin van een zoektocht in mezelf en langs de wereld van de beroepen. Ik heb onder andere gewerkt met (ex-)-psyciatrische patiënten en (ex-)gedetineerden. Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat mensen niet in stukjes op te delen zijn en zocht naar opleidingen die mijn visie steunden en hielpen onderbouwen. Mijn basis is het energiewerk. Ik ben aurahealer en aurareader. Sjamanisme hielp mij de mens te zien als onderdeel van een bezielde omgeving maar ook als verbonden met de lijnen van de voorouders. Bij NLP leerde ik psychologische onderbouwing van wat ik voelde en waarnam en het omzetten daarvan in praktische coachingstechnieken. Ik ben al een aantal jaar NLP-Master. De volgende stap in mijn ontwikkeling is het mediumschap. Hier volgde en volg ik diverse trainingen om mijn verbinding met de onzichtbare werelden verder uit te bouwen. Voor mij altijd met het doel om wat ik leer hier op aarde in te kunnen zetten.
https://hagetessa.nl/

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *