Authenticiteit

Opvoeding, integratie

We zijn gewend en geleerd om ons op een bepaalde manier te gedragen volgens bepaalde waarden en normen die opgelegd worden vanuit opvoeding, omgeving, allerlei systemen en structuren.

Hierdoor kunnen we gedeeltelijk of volledig zijn vervreemd van onze authentieke kern, doordat we eigenlijk allerlei sub persoonlijkheden hebben ontwikkeld en hierin een keuzemogelijkheid hebben, en een bepaalde keuze kunnen maken voor binnen een bepaalde setting een bepaalde sub persoonlijkheid te hanteren om ergens goed in te passen en om maatschappelijk en ethisch aanvaard en geaccepteerd te worden.

Angst

Omdat we bang zijn (voor onze grootste kracht), of de meeste mensen toch bang zijn voor afwijzing, roddelen, imago, acceptatie, disrespect van andere, wat allemaal in essentie neerkomt op een vorm van gekwetst worden en pijn, lijkt het soms comfortabeler om een bepaalde sub persoonlijkheid op te zetten, dat dan een soort beschermlaagje vormt tussen wie je werkelijk bent en wat je naar de wereld en op dat moment naar andere personen uitstraalt en overdraagt.

Realiteit

Authenticiteit is niet enkel rozengeur en mannenschijn, het omvat ook de minder sexy en de meer donkere aspecten van jezelf, net die waarvan je denkt dit is niet oké om deze naar de buitenwereld tot expressie te brengen, als ik dit doe gaan mensen mij niet meer zo leuk en lief vinden, misschien gaan ze mij zelfs haten, dit zijn stukken die je in jezelf onderdrukt, en door die onderdrukking daarvan ook dit deels, volledig in jezelf afwijst.

 Maar daar ligt juist je grootste authentieke kracht in het donker, licht is makkelijk naar buiten te brengen maar donker is een pak lastiger. Omarmen en accepteren wie je bent in totaliteit, als je echt kan zijn wie je bent, als je praat vanuit je ziel, merk je ook meer kracht en vrije energiestroom, want de filter van angst ego is hierdoor gedeeltelijk of volledig weggevallen, gedimd.

Weerstand, angst, ego, doorbraakkansen

Je denkt zeer veel in je hoofd, maar als je iets diep vanbinnen voelt borrelen en je voelt weerstand vanuit angst, ego, maar je vind toch een manier om het onder woorden naar buiten te brengen, dan ga je merken wat je werkelijke kracht is, en wie jij werkelijk bent als je vol in deze kracht gaat staan, dit kan best ongemakkelijk zijn, ik heb niet gezegd dat dit super eenvoudig kan en zal plaatsvinden.

Invloed van het verleden

Als je van nature een gesloten persoon bent, als je weinig of niet gehoord bent geweest in het verleden, kan dit een hobbelige weg zijn met vallen en opstaan, met grotere uitdagingen dan iemand die bv meer expressief en extravert is die hier mogelijkerwijs iets minder moeilijkheden van ondervind, onthoud goed je kan alles bereiken en her leren en her programmeren, ook als je introvert bent kan je je authentiek uitdrukken, verwacht niet een onmiddellijke doorbraak, maar als jij de bereidheid hebt hierin actie, aandacht en stappen te zetten, Dan kan jij dit transformeren en manifesteren.

Invloed van het heden

Bij de ene gaat dit al wat makkelijker als bij de andere, omdat er ook allerlei factoren kunnen meespelen o.a. hoe de andere persoon, groep omgeving, denkt, voelt, handelt, als iemand agressief en aanvallend ingesteld is kan dit zorgen voor een extra opstap bv als jij vanuit jou eigen essentie zachtaardig en rustig bent, toch heb jij het volste recht om te gaan staan voor jou mening en hoe jij zaken ziet beleefd, over iets denkt en voelt, dat is jou volste recht, want dat is jou waarheid en dat mag naar de buitenwereld uitgedrukt worden en tot expressie worden gebracht.

Authenticiteit kan ten kosten gaan van bepaalde mensen, dat is een kost die je soms moet betalen. Het voordeel is wel dat je mensen gaat vinden die meer, of misschien zelfs volledig bij je passen omdat zei jou zien, voelen en ervaren voor wie jij werkelijk bent en dit omarmen, accepteren en toejuichen, dat zijn de mensen die er uiteindelijk werkelijk toe doen.

Hoe ik dit ervaar

Voor mezelf is dit soms ook nog een hele opgave en uitdaging, voor bepaalde stukken en topics heb je toch een zekere vorm van schaamte, schuld angst, dat er toch een flinke rem en weerstand op komt te zitten, het is en blijft een uitdagend topic wat bij de ene meer als vanzelf gaat en bij de andere totaal niet, als je dit met heel goede vrienden doet en af en toe, vaak, altijd toepast wordt het ook als een soort nieuw normaal zeg maar.

Het oefenen bij allerlei mensen en contexten kan ook een stap uit de comfortzone zijn, soms probeer ik het wel, andere keren niet, ook gedeeltelijk op basis van hoe ik mezelf voel en hoe ik mezelf bij een situatie voel, soms kan ik niet de energie opbrengen om ergens in de weerstand te gaan en laat ik het even gewoon zijn en doorstromen van het zal wel, ik heb geen zin in uitputtende discuties vooral niet met mensen die graag domineren en manipuleren, daar vibe en connect ik niet zo goed mee. Soms kom ik er wel later op terug als ik merk dat het blijft spelen en ermee rondloop, en andere keren kan ik het gewoon loslaten, laten varen en laten zijn.

Ik heb een soort zielendood ervaren in mij, tijdens mijn innerlijke diepe reis dat mijn ziel letterlijk werd kapotgemaakt om een nieuwe ziel te laten incarneren met minder ego en meer authenticiteit erg bijzondere gebeurtenis en ervaring.

Imago

Het kan uitdagend zijn om dit tegenover familie te doen bv als je je zorgen maakt voor een bepaald imago dat zei van jou verwachten waaraan je kan, wenst te voldoen,  dat je toch familiaal wordt aanvaard en niet wordt gezien als niet normaal, anders, vreemd, of andere labeltjes waar je angst voor hebt, dat je denkt dat je een bepaald iets moet nastreven bv een vaste baan om liefde, erkenning en respect te verkrijgen, terwijl dit in realiteit totaal anders zou kunnen zijn, soms heb je gewoon bepaalde illusie gedachten in je hoofd die mismatchen, niet resoneren met de realiteit over hoe de andere persoon, hierover denkt ziet en voelt, hoe kom je dit te weten? Authentiek gesprek!

Ik saboteer ook zeker en vast op authenticiteit, vooral als ik te veel informatie op mij gedropt krijg kan ik dusdanig overweldigd zijn dat ik niet meer goed kan denken, voelen, handelen, zaken tot expressie kan brengen, dat ik nog wel heel veel voel, maar dat de weg naar buiten steeds zwaarder en moeizamer verloopt.

Een bepaalde pijn, trauma kan ook zorgen voor een belemmering in het authentiek uitspreken van hoe je over iets denkt en voelt, omdat je diep vanbinnen veel pijn voelt die getriggerd wordt, als je in pijn verkeerd en pijn voelt wordt authentieke expressie ook bemoeilijkt op die manier.

We zijn allemaal zoekende en alles is en blijft een verkenning en leerproces, wat het met momenten moeizaam en zwaar maakt, en op andere momenten beleef je het vreugdevol en moeiteloos.

Levensmissie

Vanuit mijn diepste pijn, ervaringen en wonden ga ik andere helpen, ondersteunen, doen groeien, inspireren en transformeren daarvoor ben ik hier.

Koen
https://koenvoeten.be/

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *