Bezielde Natuur


Wezenlijke communicatie met de Natuur

Luisteren naar de natuur is iets dat iedereen kan leren. Alleen, het idee dat het kan is bijna helemaal uit onze cultuur verdwenen. Dat is jammer en ongezond. Maar het is mogelijk om dit geatrofiëerde vermogen nieuw leven in te blazen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen met de natuur kan praten. Het belangrijkste daarvoor is het stoppen met onszelf in de weg zitten.

Alles is bezield

In sjamanistische culturen vinden we het idee dat alles bezield is. Eigenlijk is idee niet het goede woord, want het is niet zozeer een idee, maar een gewaarzijn dat iedereen daar heeft. Als je in staat bent om je te ontspannen en je dagbewustzijn te verruimen, kun je merken dat je jezelf kunt verbonden met het leven om je heen. En vanuit die verbondenheid is communicatie mogelijk. Je kunt praten met de bomen en planten. Maar ook met de sloot en met de grond onder je voeten. Het zal meestal niet in woorden gaan, maar eerder in beelden, gevoelens, lichamelijke sensaties of zomaar weten.

Planten geven antwoord
Al jaren praat ik met planten en krijg ik antwoord. Ik probeer mijn kleine tuin een bezielde omgeving te maken waar de natuurkrachten welkom zijn. Planten zijn voor mij dan ook geen decoratie, maar levende wezens, met hun eigen levensplan. En voor sommige planten speelt dat leven zich af in mijn tuin.
Vingerhoedskruid is een van mijn favoriete planten en toen ik de afgelopen lente naar het tuincentrum ging kwam ik dan ook met een hele mooie plant thuis. Ik had al helemaal bedacht in welke pot ik hem neer zou zetten. Maar toen ik de plant in de achtertuin – een kleine bijna helemaal betegelde postzegel- op tafel had staan, kreeg ik het sterke gevoel dat de plant het daar niet mee eens was. Ze wilde in de grond. Er is een klein stukje grond voor de schutting waar we toen we hier kwamen wonen meteen een rij tegels uitgewipt hebben. Ik had al eerder geprobeerd daar vingerhoedskruid te planten, maar door de slakken was daar binnen de kortste keren niets van over. Toch bleef ik het gevoel houden.

Durven vertrouwen
Ik zette haar met pot en al daar om weer te kijken en te voelen. ‘t Was echt. Ja maar de slakken, zei ik in gedachten. De plant maakte zich er niet druk om. Het was nu aan mij. Durfde ik te luisteren? Te vertrouwen? Ik durfde. En deze keer gaat het goed. Of het komt vanwege de salvia met haar specifieke geur die er vlakbij staat of omdat de buren aan de andere kant van de schutting iets staan hebben, ik heb geen idee. Maar het vingerhoedskruid gedijt waar het twee keer eerder binnen een paar dagen volledig weggevreten was.

De natuur als helper

Als je ergens mee zit, kan de natuur een belangrijke helper zijn. Dit is iets anders dan je openstellen voor tekens. Een teken is een manier waarop iets of iemand jouw een boodschap geeft. Dat kan een Spirithelper of je eigen onderbewuste zijn. Rechtstreekse communicatie met een plant of boom is iets anders. Zo voelde ik me een paar jaar geleden heel erg alsof ik in twee werelden leefde. In de materialistische en in de spirituele en ik vond het erg lastig om die twee te verbinden. Ik kwam toen een lage beukenhaag tegen. Een scheiding, een grens. Maar de haag zelf had een heel andere beleving. De haag beleefde zichzelf als een versiering van het landschap. En liet me zien dat de scheiding tussen de werelden in mij zat. Want de wereld is de wereld, met alles erop en eraan.

Beleving of verbeelding?
Hoe weet je of het echt is? Er zijn situaties waarbij je daar nooit achter zal komen. Soms is het een kwestie van cumulatieve ervaring: je hebt nu zoveel meegemaakt dat je je eigen ervaringen steeds makkelijker serieus durft te nemen. En soms krijg je het bewijs aangeleverd:

Ik was ooit met een groepje in een voor mij onbekend bos. De bedoeling was om contact te maken met de natuur, ieder voor zich. Ik wandelde een stuk een pad af en zag toen een prachtige denneboom waar ik graag naartoe wilde. Hij stond een stukje van het pad en ik moest over een dikke laag mos om erbij te komen. Wat ik nu beschrijf is voor mij nog steeds een van de meest indrukwekkende situaties die ik op dit gebied meegemaakt heb.

Ik zag dat het pad vlakbij de boom verder liep. Hoe precies werd aan mijn zicht onttrokken door een aantal struiken. Ik durfde niet over het mos, want daar zaten rode bosmieren en ik was op blote voeten in sandalen. Maar ik kreeg vanuit de boom het gevoel dat ik toch over het mos moest gaan. Ik kon voelen dat dit vanuit de boom kwam. Maar ja, ik met mijn rationele brein ging ervan uit dat bomen geen kennis hebben van stekende mieren en blote voeten. Dus ik volgde het pad.


En zodra ik de bocht omging zag ik de enorme mierenhoop die het halve pad in beslag nam en de krioelende menigte rode bosmieren die de struiken aan mijn zicht onttrokken hadden. Tja, ik ben maar omgekeerd om over het mos te gaan. Ik heb de boom bedankt voor zijn duidelijke boodschap. Ik weet niet of de boom meer snapte van mensen dan ik dacht of vanuit mijn aura mijn angst voor de mieren bemerkt had. Dat doet er niet toe. De boom gaf me betrouwbare informatie, maar juist omdat ik niet durfde vertrouwen kon ik nu ervaren dat die klopte. Deze gebeurtenis heeft me veranderd. Ik durf eerder te luisteren. En iets meer te vertrouwen.

Gewoon beginnen
Wat zou er allemal wel niet kunnen als we samen zouden werken met de natuur in plaats van onszelf als afgesloten ervan op zouden stellen? Hoe meer mensen durven luisteren, hoe meer het energetisch veld van onze cultuur verandert en hoe makkelijker ervaringen die nu misschien klinken als ver-van-mijn-bed binnen bereik kunnen komen. En je kunt echt heel simpel beginnen. Bijvoorbeeld met voelen hoeveel water je planten willen. Of ze mest willen of misschien een grotere pot.

Binnen of buiten, het maakt niet uit. Je kunt in gedachten de boom voor je huis groeten als je erlangs loopt. En zonder verwachtingen je openen om te kijken of er iets terugkomt. Het lijken kleine dingen. Maar je zult zien dat wezenlijke verbinding met de natuurkrachten om je heen je heel veel op gaat leveren. Want je bent nu een bewust onderdeel van het grote levensweb.

Hooggevoelig, Hoogsensitief, HSP, Verbinden, Natuur, Vertrouwen, Bezieling
___________________________________________________________________________________
Gerry Damen
Ik werk al meer dan 20 jaar met hooggevoelige mensen. Tijdens het afronden van mijn universitaire studie beleidswetenschappen ontdekte ik dat mijn belangstelling meer bij mensen lag dan bij organisaties. Dat was het begin van een zoektocht in mezelf en langs de wereld van de beroepen. Ik heb onder andere gewerkt met (ex-)-psyciatrische patiënten en (ex-)gedetineerden. Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat mensen niet in stukjes op te delen zijn en zocht naar opleidingen die mijn visie steunden en hielpen onderbouwen. Mijn basis is het energiewerk. Ik ben aurahealer en aurareader. Sjamanisme hielp mij de mens te zien als onderdeel van een bezielde omgeving maar ook als verbonden met de lijnen van de voorouders. Bij NLP leerde ik psychologische onderbouwing van wat ik voelde en waarnam en het omzetten daarvan in praktische coachingstechnieken. Ik ben al een aantal jaar NLP-Master. De volgende stap in mijn ontwikkeling is het mediumschap. Hier volgde en volg ik diverse trainingen om mijn verbinding met de onzichtbare werelden verder uit te bouwen. Voor mij altijd met het doel om wat ik leer hier op aarde in te kunnen zetten.
https://hagetessa.nl/

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   1. Ja, is het ook wel. Was laatst met haar in de duinen om samen een riteel te doen op de plek waar de anders samenkomt met haar lokale druïden “clubje”. 🙂 Fijn plekje, onder een mooie eikenboom. 🙂 Ik vind het ook heel interessant, maar ik heb geen tijd, energie en geld om dat ook nog even erbij te doen. Keuzes keuzes 😉 Maar ik luister graag naar haar verhalen en vice versa. 🙂

    1. Je kunt heel veel zelf doen. Een opleiding is makkelijker, want je krijgt stof aangereikt, je hebt contacten en een leraar. Maar uiteindelijk gaat het om je contacten met Spirit zelf en dat deel van het pad moet je altijd zelf in je eentje lopen. Ik hoop dat dit stukje je inspiratie geeft. Gewoon zitten in je tuin of op je balkon en met je bewustzijn uitreiken kan heel interessante dingen opleveren.
     Je kunt ook een klein altaartje maken, van een paar stenen of zo. En daar af en toe een offertje brengen, van een bloem of gewoon aandacht.
     Tip: wees voorzichtig met het offeren van voedsel. Dat kan ratten en muizen aantrekken. Als ik voedsel offer, doe ik dat in de sloot.

 1. Ons onderbewuste staat ik contact met alles wat bezield is. Contact maken en luisteren naar je onderbewuste ofwel je intuïtie zorgt ervoor dat je de heelheid van alles om je heen ervaart. Alles en iedereen is uiteindelijk met elkaar verbonden. Ons geconditioneerde denken maakt echter dat we afgescheidendheid ervaren. Bewustzijnsontwikkeling ofwel zelfinzicht zorgt ervoor dat we dat kunnen herkennen.