Chaotische liefde

Over HSP en de liefde
Onbegrijpelijk! Dat vind ik van de liefde. Het ene moment ben je helemaal weg van iemand, het volgende moment zoek je mogelijkheden je lief achter het behang te kunnen plakken. HSP’s beleven intenser en verwerken prikkels diepgaander. Dus ook alle prikkels rond relateren. Of het nu gaat om de spanning voor je eerste afspraak of dat je het steeds uitstelt omdat je het overweldigend vind. Maar ook alle indrukken in relaties zelf. Hoe kan je je behoeften bewaken en je HSP eigenschap eren en uitdragen? En hoe ga je om met intens verliefd zijn?

De valkuilen
Mijn eigen ervaring is dat ik vaak zo bang was voor overweldiging dat ik relaties lang maar helemaal uit de weg ben gegaan. Maar ook de constante twijfel: is dit wel de juiste? En dan nog mijn perfectionisme: “mijn ideale partner zou dit en dat niet doen.” Maar ook naar jezelf toe: “Ik moet nog eerst beter zijn voordat ik aan een relatie begin”.
Hoe goed het ook is om aan jezelf te werken, soms kan het ook als uitweg gebruikt worden om het niet aan te gaan. Wij kunnen dat verschil zelf leren voelen. Door de hele waslijst aan eisen in mijn hoofd heb ik mooie mensen laten schieten. En in het proberen te wringen van de ander in mijn ideaalbeeld maakte ik enorme schade. Echt landen in relaties kon ik eigenlijk niet. Achteraf gezien kwam dat ook door oude trauma’s.

Dating anders
Swipen van links naar rechts hadden we nog niet op datingsites, we klikten gewoon door. Altijd wachten op de ware zonder moeite te doen iemand echt te leren kennen. Profielen verkochten dromen die ik zelf graag wilde koesteren. De werkelijkheid was vaak een stuk ingewikkelder. En dromen was zo heerlijk en veilig. Het Internet is hierin ook een medium die vaak aanspoort tot vluchtige verbindingen. En je ziet meer en meer dat er een paradigma verschuiving plaatsvind in de behoefte aan echte verbinding. Het is ook 1 van mijn grootste drijfveren achter Sensitives: echte mensen, echt contact en echte verbinding! En daarvoor moet je wel wat doen. Verbinding aangaan is soms eng. Want het betekent soms glashard onderuit gaan maar ook jezelf terugvinden in de ogen van de ander. Dat vraagt om moed.

Spiegels
Zoals gezegd zijn relaties soms enorm complex. De meest interessante relaties zijn ook vaak het meest ingewikkeld. Sommige mensen noemen dat “tweelingziel” of “twinflame” en waarschijnlijk zijn dat vaak de meest uitdagende relaties. Maar samen zijn kan je leren, en dat doe je door het aan te gaan. Hoe rommelig het ook is. Uit de weg gaan helpt niet. Je komt soms je spiegel tegen en dan zie je naast al het moois ook alle moeilijke eigenschappen en trauma’s weerspiegeld. Zo leer je je eigen jeugd te herbezien en te helen. Soms groei je dan naar een noodzakelijke breuk toe of naar een betere relatie, met jezelf in eerste lijn.
Liefde is niet alleen maar zoet, maar soms rauw en confronterend.

Liefde is……elkaar ook helpen in een meningsverschil

Ken jezelf en je HSP eigenschap
Ik praat niet meer over de ideale relatie. En ik wil zeker geen mooie reclame praatjes en dromen verkopen over de liefde. Ik ben eerlijk: het is soms ronduit chaotisch tussen al het prachtigs. Een heel mens, met zijn eigen universum in je leven uitnodigen is aan twee kanten een behoorlijke opdracht. Misschien nog wel meer als je HSP bent en overprikkeling op de loer ligt. Ik ben de afgelopen 13 jaar mezelf beter gaan leren kennen, juist door deze relatiereis. Ook in mijn eigenschap hoogsensitiviteit. Wat werkt voor mij en wat niet. Jezelf, je eigenaardigheden en eigenschappen leren kennen zijn essentieel voor betere relaties in het nu en de toekomst.

Je grenzen aan leren voelen en daarna luisteren is voor ons een noodzaak. Begrip en compassie hebben en door elkaars ‘onhebbelijkheden’ heen kunnen kijken een ware kunst. Maar uiteraard nooit een vrijbrief voor schadelijk gedrag wanneer je dat zo mocht ervaren. We zien vaak dat mensen of te lang blijven hangen in relaties of juist veel te snel opgeven. We kunnen alleen zelf dat antwoord daarop en de grens vinden.

Humor
Met lichtheid en enige afstand kunnen kijken is een mooi gereedschap voor je relatie-toolkit. Confronteren en terugtrekken. Zwijgen en broeien. Ik ben in veel relatie valkuilen getrapt. Achteraf is veel door overprikkeling gekomen en mezelf niet begrijpen in wat ik nodig had.
Dankbaarheid voor wat ik heb mogen leren voert nu de boventoon. Loyaliteit en elkaar eren in wie we zijn. De scherpe randjes zijn inmiddels afgerond door het woeste water van onze onrust. De verbinding is daardoor verdiept. Er is ruimte voor twijfel, het oneens zijn en onze eigen-aardigheid in respect. Zonder wrijving geen glans.

Zo heeft mijn partner zijn perfectionisme me jarenlang tegen het plafond gejaagd. Ik heb inmiddels begrepen dat ik er niets mee hoef. Nu, met liefde, begrip en humor heb ik een manier gevonden om er mee om te gaan. En zo te zien…hij inmiddels ook 🙂

Voor ‘a beautiful kaleidoscopic mind’ mijn bijzondere en lieve soulbrother, W. <3
Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat een waardevol mooi stuk .
    de gebrokenheid mogen accepteren en toch samen elkaar en jezelf onvoorwaardelijk liefhebben . ik vindt het zo fijn te weten dat er relaties zijn zoals het jou waar de ruimte toch is ontstaan . Heling en genezing bekijk ik steeds meer vanuit een ruimer perspectief . niet alleen vanuit liefdes relaties maar ook mijn medemens die gebroken is . heling zie ik bv heling van in je hoofd zitten en maar niet in je hart terecht komen , heling van wantrouwen naar je medemens toe.en ga zo maar door. heling van het wegduwen van je partner of kind of familie omdat de liefde die je ontvangen je je niet meer kunt her-inneren dat JIJ zelf uit pure licht en liefde bestaat . dank voor deze schrijven .