Gelijkwaardig Communiceren

Een verhouding en benadering gebaseerd op beter – slechter vergelijking, is geen gezonde verbinding. Alles is gelijkwaardig, we hebben 3 niveaus kind, volwassen, ouder, volwassen is een gezonde en een gelijkwaardige communicatie (Gelijkwaardigheid).

Sommige mensen communiceren in een verhouding van ouder – kind, dat creëert verdeeldheid en ongelijkheid, gezag mag en is soms nodig, zeker bij kinderen en uiteraard ook bij ongepast en onverantwoord gedrag.

Maar als je vaak vanuit de intentie start en deze intentie aanhoud van, ik ben ouder dus ik heb altijd gelijk dat is een verkeerde benadering en een onjuiste communicatie als je gelijkwaardig wenst te communiceren dat iedereen gelijk is, dus geen dominante rol dat men aanneemt, dat iemand altijd gelijk heeft omdat deze persoon een oudere leeftijd heeft als iemand anders. Een ouder persoon heeft meer levenservaring, maar daarom niet altijd gelijk.

Open blijven staan, vanuit beide kanten openlijk blijven communiceren dan kan er meer connectie ontstaan, zonder dat er ongelijkheid in orde en rang is. Dit brengt en behoud een aangename connectie, waar beide partijen mogelijk een fijn verbindend gevoel bij zullen ervaren.

Koen
https://koenvoeten.be/

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Gelijkwaardig communiceren begint met goed kunnen luisteren naar de ander. Maar wat daarna het belangrijkste is dat je er niet je eigen verhaal van gaat maken en iets gaat invullen voor de ander. Dus luisteren zonder je oordeel eraan te geven. Is iets niet duidelijk dan kun je het beste vragen stellen. Zo blijft de communicatie open. Ik weet niet zo goed hoe je,Koen, op het bovenstaande bent gekomen maar zou het ook niet om een invulling vanuit jou kunnen gaan?