HSP en Zelfzorg

Heel goed voor anderen zorgen…en mezelf vergeten.
We gingen naar Portugal, een reis naar de zon. Met het vliegtuig. Ons gezin, met twee jonge kinderen. Na jaren kamperen in Nederland hadden we genoeg regen gezien. Het pakken van de koffers was al jaren mijn taak, en dat deed ik toegewijd en zorgvuldig. Er ontbrak werkelijk niets. En zoals altijd, eenmaal op weg naar het vliegveld ging ik in gedachten het hele lijstje langs van alles wat we op vakantie nodig hadden. Ik was tevreden, want we hadden alles bij ons. Niets kon een fijne vakantie nog in de weg staan. Wel was ik gespannen, want vliegen is nooit mijn grote hobby geweest.
Inderdaad had ik supergoed gezorgd, voor mijn gezin en mijn man. Wat wel een beetje jammer was, en bijzonder onhandig en oncomfortabel, was dat ik mijn zonnebril was vergeten. Ik kan slecht tegen felle zon, en daarvan zouden we in Portugal volop krijgen. Zucht. Het was niet de eerste keer dat ik belangrijke dingen die ik nodig had voor mijn eigen comfort, vergat.
Op dat moment realiseerde ik me totaal niet dat het tot het uiterste zorgen voor anderen, maar jezelf vergeten, een uitgesproken eigenschap van HSP -zijn is. Waarvan het ontzettend belangrijk is je bewust te zijn. Want uit een lege kan is het immers lastig schenken. Mijn kan werd in die jaren steeds leger. Omdat ik nog onvoldoende begreep hoe dit mechanisme zich in mijn leven manifesteerde.
Inmiddels heb ik mijn lessen geleerd en weet ik beter. Nu ben ik zover dat ik andere vrouwen help zich van dit mechanisme bewust te worden. Waardoor zij bewustere keuzes kunnen maken, hun automatismen leren herkennen, en uit dit patroon van oneindig geven te kunnen stappen. Want alle vrouwen die ik coach, vertellen hetzelfde. Het allerbeste van jezelf geven totdat je er bijna letterlijk bij neervalt. Maar je gewoon niet realiseren dat je als mens ook liefde en zorg mag ontvangen. En ALS je je dat realiseert, vervolgens niet weten HOE je dat dan kan ontvangen.
We hebben een boeiende weg te gaan! Maar dat kunnen we, we zijn niet alleen en hebben enorm groeipotentieel.

___________
Yvonne Franssen (1966) is hoogsensitief, creatief hoogbegaafd en empaat. Oorspronkelijk HBO geschoold als communicatietherapeut/logopedist raakte zij steeds meer geïnteresseerd in de binnenwereld van mensen vanuit holistische zienswijze. Yvonne is daarom al jaren actief op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling. Als kroon op dit proces rondde zij in 2020 de Opleiding tot Beroepscoach Practitioner en mag zij zich sindsdien NOBCO kwaliteitsgecertificeerd coach noemen. Yvonne’s missie is dat alle mensen hun gevoelens van zichzelf mogen voelen en kunnen luisteren naar hun behoeften daaronder. Voor kinderen en hun opvoeders schreef zij daarom de Emowijzer, samen praten over wat je voelt. Voor volwassen HSP vrouwen richtte zij coachingspraktijk Zachtvoorjezelf op, praktijk voor kunstzinnige coaching en counseling. Yvonne wordt geïnspireerd door het toegepast boeddisme van Thich Nath Hanh en beoefent Mindfulness.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *