HSP Man

Mannen en vrouwen zijn verschillend en dat is goed. Maar toch hebben wij soms de neiging om ons te gedragen volgens de verwachtingen die de massa van ons heeft. Of het beeld dat wij daarvan hebben of de media ons daarvan geeft.

Vrouwen zijn gevoelig, hebben meer emoties en mogen die ook laten zien en uiten en mannen zijn gevoelloos en horen stoer te zijn en gevoelens (behalve uitbundige blijdschap) uiten horen daar niet bij. Maar zoals bekend is 1 op de 5 mensen hooggevoelig, niet alleen maar vrouwen maar net zo goed mannen. In bepaalde opzichten kan het moeilijk zijn voor een man om hooggevoelig te zijn. Omdat gevoeligheid niet in het stereotype beeld van de MAN past.

Zo kun je je gevoeligheid ontkennen, mee doen met anderen, en zo ook tegen je gevoeligheid ingaan en over je grenzen gaan, waar je later mogelijk toch last van krijgt. Bedenk wel je gevoeligheid accepteren en erkennen is niet hetzelfde als verplicht snotterend naar een liefdesfilm moeten kijken…

Je mag zijn wie je bent, ook als gevoelige man, dat bekend je kwaliteit als hooggevoelig persoon leren kennen, dat is intens genieten van bijvoorbeeld muziek of de mooie geschapen natuur. Maar ook rekening houden met je grenzen, want ingaan tegen jezelf je eigenheid als hooggevoelig persoon kan voor problemen zorgen.

Persoonlijk merk ik volgende dingen als man: (1) soms komen dingen die gezegd of gebeurd zijn pas echt na een tijdje binnen. Waardoor mijn echte reactie pas later komt. Als je dit herkend is het goed om te realiseren dat je eerste reactie beperkt of vlak kan overkomen. Je niet gevoelloos bent, maar het als het gebeurde of wat gezegd is echt tot je door moet dringen. Dan voel en besef je de waarde, de ernst of de impact ervan voor jezelf of je omgeving.

Om het concreet te maken dit kan gaan om een compliment, een negatieve opmerking, iets wat je meemaakt of iets uit het nieuws. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat het even duurt voor het echt tot je doordringt en iets intensief verwerken is niet negatief. (2) Tijd voor jezelf nemen, dit klinkt als iets wat een vrouw makkelijker zegt, maar dit heeft niets met vrouwelijk te maken, zeker vrouwen nemen misschien eerder tijd voor zichzelf, heel verstandig, maar ook hooggevoelige mannen doen er goed aan tijd voor zichzelf te nemen.

Hoe je het beste tijd voor jezelf kunt invullen en hoelang is persoonlijk. Zelf merk ik dat ontspannende rustige muziek mij helpt om te genieten en niet te veel met andere dingen bezig te zijn. Ook een wandeling maken, kan er voor zorgen dat ik ontspan en weinig aan het denken ben, en daardoor even “uit sta”. Zo is er tijd om zaken te verwerken en weer verder te kunnen gaan met het leven en minder snel overprikkeld te raken.

Mannen die hooggevoelig zijn, zijn niet perse softies en watjes, maar mannen met een bijzonder talent, een talent waar je wel mee moet leren omgaan, maar wat kan zorgen voor mooie ervaringen en intens genieten !


Egeltje

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *