Hooggevoelig? Autisme? De verwarring

Ik heb me aardig verdiept in HSP, sinds het lezen van een artikel in een mooi tijdschrift. Een mooie tweede stap vind ik ( nog altijd) de korte uitleg van Felix Brabander in video’s op YouTube . Omdat ik toch wel een concentratie probleem heb , is voor mij het lezen van zijn boek “ follow your senses “ geen optie. Korte stukken , video en bijvoorbeeld een forum ( ligt aardig op z’n gat inmiddels) werkte voor mij wel. Mensen ontmoeten en gesprekken hebben, lukt niet zo goed, maar dat zou ik liever hebben. Hele dagen zitten we naar schermen te turen, vandaag de dag.

Intussen ben ik al heel wat tijd, veel tekst en een paar ontmoetingen verder. Daarbij is mij wel opgevallen dat er mensen zijn die (voor mij) duidelijk autisme hebben, maar van zichzelf zeggen dat ze hoog gevoelig zijn. Vanuit verschillende hoeken, kom ik dat tegen. Vandaag weer en daarom vandaag een blogje hierover.

Omdat ik in studie, werk ( vroeger ) en privé aardig wat geleerd heb over autisme , weet ik hier wel wat van. Wel wàt, zeg ik voorzichtig, want wie weet er nou alles van? Het is ook Autisme Spectrum Stoornis , waar men gemakshalve autisme van gemaakt heeft. Wat we vaak zien bij mensen met autisme, is dat ze het lastig vinden contact te maken met anderen. Veel Hoog Sensitieve Personen hebben dat ook, maar dat ligt anders. Er ligt wel de behoefte, maar ze vinden vaak geen aansluiting. Bij mensen met autisme ontbreekt het inlevingsvermogen, grapjes begrijpen zij vaak niet, non verbale communicatie is voor hen lastiger en het woord kennen zij wel, maar niet de actie. Hier een klein voorbeeld: ” we zullen elkaar moeten steunen” is een prachtige zin, maar hoe je nou werkelijk steun geeft, is voor een persoon met autisme vaak moeilijk. Het is iets van gevoel en dat is lastig! Ik heb geleerd en zelf ook ontdekt dat het vaak geen gevoel is maar aangeleerd gedrag: het kind zegt keurig netjes “dank je wel” bij het aannemen van een plakje worst, omdat het dat zo geleerd heeft.

Het vergeten van kerstmis of de verjaardag van zijn moeder, zal bij een jongen met autisme, geen gevoel geven dat mama daar verdriet van zal hebben.

Een vrouw die zegt “ik ben niet jarig, dit jaar” , daarvan zal de man met autisme, het letterlijk kunnen opvatten en haar dan ook niet feliciteren. Wat de vrouw bedoelde – ik geef geen feestje, had ze letterlijk moeten zeggen. Een HSP heeft deze uitleg niet nodig, die begrijpt de boodschap. Hieronder een kenmerk, dat hooggevoelig duidelijk onderscheidt van A.S.S

HSP in relatie met andere mensen:

 • Kan zich zeer verantwoordelijk voelen. Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst ,kun je jezelf hierin verliezen en jezelf wegcijferen.
 • Kan zichzelf goed inleven (soms te goed) in anderen en waarnemen wat een ander nodig heeft.
 • Kan sferen en stemmingen van anderen goed aanvoelen. Soms kun je een ander gemakkelijk en snel helpen daardoor. De sfeer kan ook om te snijden zijn voor jou, terwijl anderen in dezelfde ruimte daar geen last van hebben. Je voelt een sfeer die niet prettig is, maar je kunt het niet duiden.
 • Kan geraakt worden door hartelijke opmerkingen. Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kan je  door onvriendelijke opmerkingen en kritiek snel van streek raken.

Door een sensitiever zenuwstelsel heb je als hoogsensitief persoon een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Je hebt een fijnzinnig en diepgaand observatievermogen,waardoor je dingen sneller en gedetailleerder waarneemt dan de meeste mensen.

Misschien geeft dit stuk een beetje een idee, wat het verschil is tussen hoogsensiviteit en autisme ?

Franck

Bron: https://nietdoorsnee.home.blog

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Bij autisme ontbreekt het niet zozeer aan inlevingsvermogen, maar aan het vermogen om sociale signalen op te pikken en daar een conclusie aan te verbinden die past in de context en bij de persoon die je voor je hebt. Mensen met autisme ‘lezen’ anderen vaak niet goed en dan is het dus ook niet zo gek als je je niet op de juiste manier inleeft, want je snapt die ander niet goed. Op het moment dat je een persoon met autisme kan uitleggen dat je super verdrietig bent en waarom, dan kan die persoon zich meestal prima inleven. Tenzij ze je uitleg natuurlijk niet goed begrijpen 🙂 Een persoon met autisme heeft dus ook niet altijd een gebrek aan empathie. Ik beschrijf het altijd zo: een persoon met autisme ‘werkt op Apple’, een persoon zonder autisme ‘werkt op Windows’. Geen wonder dat je elkaar dan niet goed begrijpt, tenzij je een ‘programmeur’ bent 😉 oftewel, tenzij je de vertaalslag kan maken. En autisme is maar 1 kenmerk van een heel mens, vol met kenmerken en karaktertrekken. Er zijn dus net zoveel ‘vormen van autisme’ als er mensen met autisme zijn 🙂 Een beetje zoals bij HSP dus… Dus ja, er is verschil, maar er zijn ook overeenkomsten, niet omdat HSP op autisme lijkt, maar omdat wij mensen allemaal een beetje op elkaar lijken!

  1. Oeh, Apple ‘just works’ en Windows niet (volgens de reviewers). Grappig toeval, slaat verder nergens op..
   Volgens de vele Aspergers om me heen (en nee, zo heten ze niet meer, maar opvallend genoeg zijn ze heel makkelijk zo te herkennen en herkennen ze elkaar, volgens henzelf), magoed.
   Volgens henzelf gaat het inlevende vermogen omhoog met hoe hoogfunctionerend ze zijn. Een diepe autist heeft (naar hun eigen ervaring) geen empathie waar ze iets mee kunnen.
   Een hoogfunctionerende autist (zoals Aspergers) hebben het zeker, maar moeten (volgens hen weer) aanleren hoe ze dat tov anderen kunnen aanspreken. O.a. omdat ze anderen niet kunnen lezen. Daarom zouden sommige hoogfunctionerende autisten dat beter kunnen dan anderen.
   Bij bv Warren Buffet en Bill Gates waren het hun vrouwen die ze dat aanleerden. Vandaar de Gates’ Foundation…
   Maar inderdaad, wat ze allemaal terug geven is dat het ze een totaal raadsel is wat een ander denkt, voelt en bedoelt. Ze kunnen leren wat bepaalde lichaamsbewegingen e.d. waarschijnlijk betekenen, maar verder is het volledig tasten in het duister.
   Grappig genoeg beschreven ze zelf autisten als standaard ‘zeer HSP’, wat een deel van hun problemen veroorzaakt.
   Volgens mij zit er ook behoorlijk veel overlap tussen autisme, AD(H)D, HSP en HB. Ikzelf hou wel van de term ‘neuro a-typisch’. Niet standaard.
   En, heel eerlijk, vind ik neuro a-typische mensen (inc. fikse HSPers) bijna altijd interessanter dan de normale types 😉