Innerlijke groei

Innerlijke groei: de weg naar een beter leven

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. De belangrijkste vraag die jij jezelf kunt stellen is dus: is dit hoe jij je leven hebben wil. Wij mensen zijn risicomijders. Het bekende is veilig. Ook als het onveilig is. Blijven hangen in onprettige of onveilige situaties is iets heel natuurlijks, want het is bekend. En dat betekent, dat je weet hoe om de onveiligheid heen te manoeuvreren. Of hoe de onprettigheid te beperken. Kortom: het bekende kun je vaak managen. Je hebt er je strategieën voor. En zeker als je al veel prikkels op je bord krijgt, zijn prikkels die je kunt managen wel zo fijn.

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet?

Met het onbekende is dat niet zo. Het is nieuw, je hebt misschien wel richtingaanwijzers, maar geen enkele garantie dat die ook daadwerkelijk de kant op wijzen die ze beloven. Je moet maar gokken, of vertrouwen. En zeker als je vanuit ervaringen uit het verleden je vertrouwen verloren hebt, is de stap in het onbekende versus het vertrouwde bekende er eentje die je niet zomaar neemt. Want stel dat je het nieuwe niet aankunt? Hoe hou je je dan staande? Veel veiliger om maar te blijven zitten waar je zit en je niet te verroeren. Dat is het pad dat veel HSP-ers lopen.

Hoe wil jij je toekomst?

Maar dat heeft grotere consequenties dan je denkt. Als je nu in een situatie zit waar je niet goed uit de verf komt of waar je niet gewaardeerd wordt of niet kan zijn wie je bent, is het weliswaar makkelijk dat je daar goed omheen kunt werken. Maar het betekent ook dat zolang jij in die situatie blijft, er voor jou dus niets verbetert. Is dit hoe jij je toekomst wil?

De meeste mensen die niet in een fijne situatie zitten dromen over een betere. Maar om die te krijgen zijn toch echt stappen nodig. Want vanzelf verandert er meestal niets. Maar wellicht behoor jij tot die groept mensen die in het verleden stappen genomen heeft en erachter gekomen bent dat je in je nieuwe omstandigheden tegen precies dezelfde problemen aanliep als in je ouder omstandigheden.

Jouw aandeel in je eigen situatie

Als dat voor jou zo is, is het juist extra belangrijk stappen te zetten. Maar wel de juiste. Als je steeds tegen dezelfde dingen oploopt die je niet wil, is er iets in jou dat ze aantrekt. Jij staat er open voor en de vraag is dan ook: welke innerlijke patronen zitten hier achter?

Zo had ik een cliënte die steeds ermee geconfronteerd werd dat hoewel ze een positie van autoriteit had die nog eens bevestigd werd door haar expertise, collega’s toch aan haar inbreng voorbijgingen. Dat was een terugkerend thema in haar leven. Als mensen wie je bent niet respecteren is de eerste vraag of en hoe jij die dan neerzet. Want iemand die zichzelf stevig en vanuit innerlijke overtuiging waarde geeft en zich van daaruit neerzet, aan die persoon gaan mensen niet voorbij.

Bij mijn cliënte zat daar allerlei informatie vanuit het verleden op toen het haast onmogelijk was, en zelfs gevaarlijk was voor vrouwen om naar mannen toe een gelijkwaardige positie in te nemen. Vrouwen hoorden dienstbaar te zijn, dan werden ze gewaardeerd en gehoord. Dat was een overtuiging en in die overtuiging zat het weggeven van haar eigen positie als het ware al ingesloten.

En als jij de plek die je hoort in te nemen niet inneemt, dan gaat iemand anders dat dus doen. Er zijn in een groep altijd wel mensen die graag een grotere plek innemen dan ze hebben en die mensen maak je het makkelijk als jij het laat liggen.

Als jij vastzit in een patroon kun je wel van plek veranderen, maar het patroon neem je mee. En dat wordt in de nieuwe omstandigheden gewoon weer actief. De valkuilen blijven terugkomen tot jij de juiste stappen zet:


De rigoureuze weg: innerlijk werk

Je moet namelijk iets aan jezelf veranderen. Als jij niet het leven leidt dat je hebben wil, hoef je in eerste instantie namelijk helemaal geen stappen te zetten die aan de uiterlijke situatie iets veranderen (tenzij je gevaar loopt, dan kun je niet snel genoeg wegwezen). Je moet innerlijke stappen gaan zetten. Als jij je eigenwaarde verstevigt zul je merken dat anderen jou ook meer waarde gaan geven. Niet alleen omdat jouw uitstraling veranderd is, maar ook omdat je door die veranderde uitstraling zichtbaar wordt voor een ander type mens.

Daar zit een psychologische kant aan, maar ook een energetische. Want zichtbaarheid speelt zich ook op het astrale af. Het is de astrale zichtbaarheid, die maakt dat de ene ziel de andere herkent. En omdat op het astrale niveau geen tijd of ruimte is, kunnen daar dingen in gang gezet worden die wij vanuit het materiële niet kunnen zien of snappen. Je stralende licht trekt andere lichten aan. Maar dan moet je licht dus wel stralen. En dan moet je dat niet verbergen door jezelf te verschuilen in de mist van overtuigingen die je belemmeren en jezelf naar beneden halen.

Aan jezelf werken is dus een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf kunt doen. En hoewel dat veel minder ‘echt’ lijkt dan zogenaamd rigoureuze stappen als van baan veranderen of verhuizen is het in werkelijkheid veel rigoureuzer. Want als je gaat laten zien wie je echt bent, gaan je omstandigheden onherroepelijk verbeteren. En weet je, dat went verrassend snel.


HSP Hoogsensitiviteit, Hoogsensitief, Hooggevoelig
_________________________________________________________
Gerry Damen
Ik werk al meer dan 20 jaar met hooggevoelige mensen. Tijdens het afronden van mijn universitaire studie beleidswetenschappen ontdekte ik dat mijn belangstelling meer bij mensen lag dan bij organisaties. Dat was het begin van een zoektocht in mezelf en langs de wereld van de beroepen. Ik heb onder andere gewerkt met (ex-)-psyciatrische patiënten en (ex-)gedetineerden. Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat mensen niet in stukjes op te delen zijn en zocht naar opleidingen die mijn visie steunden en hielpen onderbouwen. Mijn basis is het energiewerk. Ik ben aurahealer en aurareader. Sjamanisme hielp mij de mens te zien als onderdeel van een bezielde omgeving maar ook als verbonden met de lijnen van de voorouders. Bij NLP leerde ik psychologische onderbouwing van wat ik voelde en waarnam en het omzetten daarvan in praktische coachingstechnieken. Ik ben al een aantal jaar NLP-Master. De volgende stap in mijn ontwikkeling is het mediumschap. Hier volgde en volg ik diverse trainingen om mijn verbinding met de onzichtbare werelden verder uit te bouwen. Voor mij altijd met het doel om wat ik leer hier op aarde in te kunnen zetten.
https://hagetessa.nl/

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *