Jezelf zijn in een relatie

Hooggevoelig zijn kan een relatie een enorme verdieping geven en ontzettend verrijken. Je verbinding met de ander heeft een heel andere dimensie als je kunt voelen wie de ander is. Het unieke zijn van de ander diep kunnen ervaren geeft zo veel.

Alleen, het hebben van een dergelijke eigenschap heeft wel nodig dat je goed bij jezelf kunt blijven. Want als je geen stevige kern hebt, een diep weten wie jij bent, wat jouw unieke klankkleur is, kun je verdwalen in die van de ander. Je raakt dan jezelf kwijt. En de ander jou.

Prikkels

Als je veel tijd voor jezelf nodig hebt, kan dat zijn omdat je bij moet komen lees je meestal dat in verband met de prikkels van de buitenwereld die je overweldigen. Maar wat minstens zo vaak gebeurt is dat je zo gewend bent om energetisch mee te gaan met die buitenwereld dat je niet meer weet wie jij bent. En dat wat je vooral nodig hebt de verbinding met jezelf is.

Als een relatie groeit en je meer bij elkaar bent, kun je dan in de verdrukking komen. Omdat je eenvoudigweg niet genoeg alleen bent om uit de energie van je partner te komen en jezelf weer te herijken. Mensen die zo in elkaar zitten kunnen zichzelf verliezen in een relatie. De ander is te groot en jij te klein.

In relatie met jezelf

Maar zo hoeft het niet te zijn. De allerbelangrijkste relatie die je ooit aan zult gaan is de verbinding met jezelf. Hoe dieper je met jezelf verbonden bent. Hoe meer je jezelf kent en accepteert, hoe meer je ook herkent wanneer je in contact bent met niet-jij. Je kunt dan de ander voelen en in diens energie zijn, terwijl je ook bij jezelf bent. Je voelt dan je eigen verbinding met je eigen kern en kleur. Je kunt bij de ander zijn zonder zeg maar de ander te worden. En dat is voor jullie allebei fijn want in een gezonde relatie wil de ander jou om wie jij bent. Wil dus weten wat jouw bezielt, wil dingen doen die jij fijn vindt in plaats van altijd met de ideeën te komen. Wil genieten van jouw unieke aanwezigheid in plaats van van een vage spiegel van zichzelf.

Wie ben jij?

Verdwaal je te makkelijk in de ander? Doe dan jullie allebei een groot plezier en werk aan de relatie met jezelf. Ga op onderzoek uit. Waar is jouw kern? Durf je die te voelen, te zijn, te leven? Wat zit er tussen? Vaak zul je angst tegenkomen en ‘beschermende’ energieblokkades. Want je hebt je hooggevoelige talenten niet voor niets op deze manier uitgebouwd. Dat doe je alleen als de weg naar buiten voor je gevoel veiliger is dan de weg naar binnen.

Omarm je schittering

Werk aan je aarding om kracht en steun te krijgen in dit proces. En om jezelf plek te geven precies zoals je bent. Liefde is een werkwoord en een relatie is een ‘work in progress.’ Dat geldt net zo hard voor je relatie met jezelf. Er is geen klaar, geen eindpunt. Want jij groeit, verandert ent ontwikkelt je. Dus je relatie met jezelf ook. Hoe meer je jezelf leert accepteren en te genieten van al het moois dat in jouw aanwezig is, hoe makkelijker je ook je eigen onvolmaaktheden kunt omarmen. Want die zijn er natuurlijk ook. Alleen, vergis je niet. Als je wegvlucht van jezelf, doe je dat meestal omdat je bang bent voor je duister. Maar juist in het diepe duister van de aarde vinden we de edelstenen. Wat zou er gebeuren als je het licht op jouw kern zou laten schijnen? Wat schittert er dan?

______________________________________
HSP specialist Gerry Damen coacht hoogsensitieve personen en zet hierbij o.a. energiewerk in.
Meer weten over Gerry en haar werk?
kijk snel op https://hagetessa.nl/

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Op mijn lijf geschreven! Klopt zo helemaal…! Ik ben mezelf tientallen jaren geleden al verloren (dit gaat echt diep) en dat zit me in de weg bij relaties. Heb 2 lange gehad waarbij ik meeging in de energie vd ander en de 2e keer een heel ingewikkelde partner had die ik maar niet kon doorgronden. Dit heeft me mijn kop gekost…zit al bijna 4 jaar in een burnout. Na overlijden man en tussendoor kinderen en kleinkinderen in huis vanwege verbroken relaties.
    Ik ben al bezig me op mezelf te focussen maar dat gaat straks pas beter als ik weer gewoon kan leven en mijn kinderen weer hun eigen plek hebben gevonden.
    Maar goed….goed stuk! Dat ben ik en vele andere hsp’ers denk ik.

  2. Wow wat mooi en deze blog komt erg binnen!
    Antwoord op de laatste zin: De edelstenen die verlicht worden in het duister is bij mij, ongeremdheid.