“Jij bent echt niet hoogsensitief!”

Het is grappig eigenlijk, hoe vaak we bepaalde critera stellen, idealen of waarden hebben waaraan we afmeten of iemand nou wel of niet hoogsensitief is. Aangezien het geen aandoening is, kan er ook geen officiële diagnose voor zijn. Geen certificaat van “echtheid” en geen diploma voor het slagen van de HSP test.
In mijn bijna 20 jaar ervaring met HSP community’s ben ik dit erg vaak tegengekomen en uiteraard ook ik heb mezelf er op betrapt. Wanneer iemand ineens chagrijnig uit de hoek kwam (misschien overprikkeld?) en ik dan overtuigt was dat een echte HSP anders zou reageren. Ik projecteerde mijn torenhoge idealen op anderen.

Het ego zoekt gretig naar identificatie met een zelf en soms ook bij groepen. “Ik ben een typische HSP en hoor bij de HSP groep”.
Maar het ego houdt ook van verdeeldheid en vijanden. Het leeft bij de gratie van Ik (of wij) versus de ander. Het zal bewijsstukken vinden, in de rechtbank van ons eigen waarden pakket. “Als dit persoon hoogsensitief zou zijn dan zou hij/zij nooit……( vul tekst in)

De waarheid is dat wij HSP’s soms ook onaardig kunnen zijn. Onbewust, ongevoelig, irritant, boos, onderhuids, stiekem. Gewoon menselijk. Met onze eigen ervaringen, aangeleerd gedrag en onhebbelijkheden. Wanneer iemand zichzelf herkent in het HSP zijn, kan ik niets anders doen, dan dat persoon voor waar aannemen.

Wat mij inspireerde voor dit artikel was het volgende satire filmpje over HSP! Want om jezelf lachen…is ook wel eens heel fijn!

Kijk maar eens naar;

Sluipschutters Hoogsensitief
Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *