Liefde in tijden van…

Sinds deze absurde situatie is begonnen echoot steeds de boektitel van schrijver Gabriel García Márquez door mijn hoofd.
Maar dan met mijn eigen twist: “Liefde in tijden van Corona”. De grote datingsites lijken totaal geen aandacht te besteden aan de huidige situatie. Immers, online services lopen prima en hun geld komt binnen, misschien wel meer dan tevoren. Maar het gaat ons om de leden, de menselijke maat en de doelstelling van onze service.
Gelijkgestemden in contact brengen.

Natuurlijk kan dat digitaal en kunnen dergelijke sites een springplank zijn naar relaties en vriendschappen in het echt. Dat heb ik wel zo ervaren. Maar onder alle huidige maatregelen, hoe organiseer je nog meetings? Hoe ontmoet je nieuwe mensen in het echt? Hoe wordt je verliefd als je 1.5 meter afstand moet bewaren.
En hoe lang bewaar je die afstand als de vonk overslaat? Wat als je misschien een eind met het openbaar vervoer moet reizen terwijl de overheden ons juist sommeren thuis te blijven? Hebben we nog wel zin in de liefde? In vriendschappen opbouwen? Wachten we liever tot deze storm voorbij raast?

Het ís gewoon mogelijk om nu nieuwe verbindingen aan te gaan, al zal de weg ernaar toe misschien wat hobbeliger zijn en langer in het digitale verblijven. Een duurzamer mail, chat of Skype contact kan ook juist de band verdiepen. Dat merkte ik toen ik 12 jaar geleden een vriend uit Brazilië kreeg en we nog niet samen konden zijn. Het digitale was alles wat we hadden en we maakten er het beste van. Cadeautjes, post, gedichten en ik schreef zelfs een liedje. Ik deel daarom in uitzonderlijke tijden bij uitzondering mijn persoonlijke ervaring met vriendschap en liefde in tijden van quarantaine, beperking en ‘gevangenschap’ in het digitale. Dit verhaal houdt een groot verband met het ontstaan van Sensitives. Dit verhaal is het verhaal dat mijn persoonlijke motivatie werd achter deze site.

Lonely FM

20 jaar geleden kreeg ik onderweg naar huis op de fiets ineens vreemde sensaties in mijn hoofd en borst en het was de ademnood die me op de grond wierp. Een paniekaanval, zo bleek achteraf. Na alle gebeurtenissen in mijn leven was ik gewoon op stoomkracht voorwaarts door gejakkerd. En nu haalde de post traumatische stress me in, daar, zomaar op de fiets in het dorp. Hoe hard ik het ook probeerde, ik durfde daarna mijn huis niet meer uit. Noodgedwongen moest ik op mijn 23e weer tijdelijk thuis wonen en daar gleed ik verder weg de vergetelheid in. Mijn sociale contacten waren gereduceerd tot nul en ik vereenzaamde steeds meer. De dagen volgden elkaar op als een grauwe ketting zonder sier. Jaren van proberen en falen.
Een computer had ik niet en naar buiten gaan om contacten te leggen lukte niet. Ik heb, net als veel HSP’s vermoed ik zo, me vaak onbegrepen gevoelt.
Alsof mijn radiostation op een andere bandbreedte uitzond.
Lonely FM! Of zoals ‘The Family Stand” het zo mooi bezong: “ No one gets the station of my quiet desperation”

Het Internet
Op een dag zo rond het jaar 2000 kwam mijn grote broer met een PC aanzetten. “Jij moet internet” zei hij lachend. Via Wish belden we al krassend en piepend in op het internet en er ging een digitale wereld voor me open! Op de CD speler zong Pink Floyd “Is there anybody out there” en dat omlijstte mijn gevoel. Ik zocht hoopvol naar gelijkgestemden!

Aanvankelijk kwam ik terecht op het forum van Onkruid’s New Age Net en de Fobiechat. Mijn eerste chat werd vergezeld van knoop-in-maag want ik kreeg respons! Ik was helemaal geen contact meer gewend en kwam tot de schokkende conclusie dat ik gewoon ronduit was verwilderd. Meer en meer kwam mijn sociale kant weer op stoom en uiteindelijk kreeg ik zelfs een fijne relatie van 3 jaar via deze chat. Toen vertelde iemand me dat ik een HSP test moest doen. Ik had er nog nooit van gehoord en deed de eerste test ooit waarvoor ik riant slaagde!

HSP
Ok, ik ben dus hooggevoelig…en nu?
Ik kwam op Hooggevoelig.nl terecht en in mijn onbeholpenheid had ik na één dag al bijna een ban te pakken van een moderator omdat ik bepaalde acties in twijfel trok. Maar het bleek een misverstand. Later werd ik daar zelf moderator. Ik voelde me er zo thuis en begrepen. Ik had eindelijk ‘kindred spirits’ gevonden! Ik kreeg mijn eerste bezoekjes van lieve HSP’s die nog steeds mijn vrienden zijn tot de dag van vandaag. Wij zonden allemaal uit op dezelfde golflengte, wat ging het vanzelf en ongedwongen. Ik had mijn tribe gevonden!

Vanuit Hooggevoelig ontstond in 2006 Sensitives, voorheen Sensitive Singles & Friends. Ik heb diepgaand ervaren hoe belangrijk het is om verbinding met mensen te leggen die je aanvoelen en begrijpen. Het heeft misschien zelfs mijn leven gered als ik het achteraf bekijk. Een kracht ontstaan uit pijn is rotsvast. Zoals de boom diep wortelt na vele stormen. Zo stevig voelt ook mijn fundament en liefde voor deze site. Dít is waarom ik doe wat ik doe. Dít is de drijvende kracht achter de community Sensitives.nl.

Ik wens dat we naar een mooie toekomst kunnen met een betere website en effectief meer hoogsensitieve personen met elkaar kunnen verbinden.
Maar bovenal dat we nu de connecties mogen leggen, waar we straks met dankbaarheid op terugkijken.

Harte Groet,
Dhyan

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *