Loskomen van een ‘hooggevoelige narcist’

Narcisten en hooggevoeligen lijken niets met elkaar gemeen te hebben. Maar ze hebben soms meer gemeenschappelijk dan je denkt. Hoe kan dat? Eerst wat korte definities:

Narcisme is kort gezegd pathologische zelfgerichtheid..

Hooggevoeligheid is het hebbben van een verfijnd zenuw- en energiestelsel waardoor prikkels intenser doordringen.

Empathie is een diep meeleven met de ander vanuit hartsbetrokkenheid.

Heel veel empatische hooggevoeligen die niet goed in hun vel zitten nemen energie van de ander over en maken dat tot hun probleem. Ze voelen niet alleen wat de ander voelt of hebben wil- , ze voelen zich daar ook meteen verantwoordelijk voor. Wil de ander aandacht, heeft de ander iets nodig? Dé grote valkuil is het ‘u vraagt, ik draai-idee.’

Een van de belangrijkste dingen die ik mijn hsp-cliénten leer is dat automatisme los te laten. Wat je opvangt is informatie. Hoe je vervolgens handelen wilt bepaal je zelf. Dat jij zelf mag bepalen in plaats van te moeten voldoen aan wat je voelt dat de ander van j wil, is regelmatig een ware eye-opener.

Maar er is een groep mensen die dit principe uitstekend onder de knie heeft: de ‘hooggevoelige’ narcisten. Zij voelen ook heel goed aan wat de ander voelt, en gebruiken dat vervolgens om van die ander te krijgen wat zij hebben willen. Hoe hooggevoeliger de narcist, hoe effectiever de manipulatie.

Als hooggevoelige heb je een fijnere bedrading. Dingen komen heftiger binnen, je pikt signalen eerder op. Je hebt grotere pieken, maar ook diepere dalen vanwege de intensiteit van je beleving. Dat zegt echter niets over hoe je omgaat met wat je meemaakt. Dat is een kwestie van karakter. Een kind dat niet gezien wordt, wiens signalen genegeerd worden kan op verschillende manieren omgaan met de innerlijke kwetsuren. Het kan enorm gericht raken op de ander. En als zo’n kind dan ook nog hooggevoelig is, kan die hooggevoeligheid ingezet worden om te voelen wat die wil, om vervolgens dat te kunnen geven. Weg van jezelf, er zijn voor anderen. Met als hoop de ‘beloning’ om goed genoeg te zijn om zelf aan de beurt te mogen komen.

Een bekend patroon van veel hooggevoeligen. Eentje dat regelmatig leidt tot burn out of jezelf kwijtraken. De grondoorzaak is trauma vanuit de vroege kindertijd waardoor onbewuste conclusies ontstaan zijn zoals als ‘ik ben niet goed genoeg,.’ Het er zijn voor de ander is voor jou dan een manier om bestaansrecht te verdienen. En het is nooit genoeg.

Het kind dat opgroeit tot narcist, kan met precies dezelfde onbewuste conclusies lopen. Maar in plaats van te proberen bestaansrecht te krijgen door anderen te pleasen, en zo de innerlijke pijn te onderdrukken, probeert de narcist bestaansrecht te krijgen en de pijn te doven door anderen hem te laten pleasen. En juist de hooggevoelige narcist gebruikt zijn (maar het kan natuurlijk ook haar zijn) hooggevoeligheid om aan te voelen hoe hij jou kan laten denken dat hij de geweldigste persoon op aarde is. Zodat jouw bewondering, liefde en aandacht een constante stroom van voeding geven. Daarom is machtsongelijkheid ook zo belangrijk voor een narcist. Want als jij hem op een voetstuk hebt staan, en alles wat er mis gaat in de interactie aan jezelf wijt, blijf je hem voeden.

Succesvolle narcisten zijn niet zelden hooggevoelig. En je kunt ze vinden op allerlei plekken. Ook waar je ze helemaal niet zou verwachten zoals in de muziekwereld, in de kunsten of in spirituele kringen. Maar dat realiseren we ons niet. Omdat de gevoelige kunstenaar niet past bij ons beeld van een narcist. Zelfs het idee dat een narcist hooggevoelig kan zijn, is vaak onvoorstelbaar. Het talent dat ze op die gebieden hebben is echt. Dat maakt hen zo aantrekkelijk en vermomt vaak het narcisme. Deze narcistische mensen zoeken succes als onbewuste drijfveer om weg te gaan bij hun pijn. Dat betekent dat ze gespitst zijn op waar ze succes hebben, want daarmee trekken ze de mensen aan die hun de levensnoodzakelijke bewondering en aandacht geven.

Een hooggevoelige narcist is een gewonde mens die zijn hooggevoeligheid inzet om aan te voelen hoe hij de ander het beste kan manipuleren om te krijgen wat hij van die ander hebben wil. Om zo op een ongezonde manier dat te gebruiken als balsem voor de eigen innerlijke pijn. Maar omdat een narcist de kern van de pijn niet aan wil gaan, blijft de wond bestaan. Daarom wil een narcist altijd meer. Of het nou om aandacht, roem, macht, geld of allemaal gaat.

Een hooggevoelige empaat kan de innerlijke pijn en het rijke gevoelsleven dat de narcist in potentie ook heeft heel goed aanvoelen. Én ziet de narcist hetgene leven wat zij weggestopt heeft in het zich opofferen voor anderen. Daarom zijn narcisten zo aantrekkelijk voor een bepaalde slag empaten en vica versa. Ze vinden elkaar op hun copingstrategie: de gewonde empaat kan eindeloos energie in de narcist stoppen en de gewonde narcist kan eindeloos ontvangen wat de empaat te bieden heeft.


Maar uiteindelijk werkt het natuurlijk ook voor de empaat niet. Want de narcist heeft nooit genoeg. En dus loop je als empaat leeg.

De uitdaging voor allebei is om de eigen pijn aan te gaan. Voor allebei is dat meestal de pijn van het innerlijke kind dat niet kreeg wat het nodig had: liefde, geborgenheid en veiligheid. Wat je ouders je niet gegeven hebben, kan een ander nooit vervangen. De enige die deze bodemloze put kan dempen ben jijzelf. Jij bent degene die dit gekwetste kind kan opvangen, liefde, geborgenheid en veiligheid kan geven.

Je ouders hadden dit moeten doen, maar ze gaven je wat anders: precies het tegendeel. En jij hebt dus geleerd om jezelf precies dat te geven wat je ouders je gaven: gebrek. Met enige regelmaat met eisen erbij. Als jij jezelf herkent in een van bovenstaande patronen, behandel jij behandelt je innerlijke kind nù nog steeds zo. Daarom ben jij degene die te leren heeft hoe hiermee te stoppen. Aan welke kant voor jou de weegschaal ook doorslaat, teveel geven of teveel eisen, de levensles is dezelfde.

Op het moment dat je die les leren gaat, verandert je verhouding met jezelf en met de buitenwereld. Je gaat een ander type mens aantrekken want je hebt het niet meer nodig dat iemand jouw innerlijke leegtes vult. Je gaat de mensen die daar wel naar op zoek zijn eerder herkennen. Hoe verder je komt in dat proces, hoe minder aantrekkelijk ze voor je worden, en omgekeerd. Want als je zoekt naar iemand die jouw gaten vult, gaat het je niet om de persoon zelf, maar om wat die persoon voor jou kan betekenen. Of dat nou is, omdat jij de behoefte tot geven en weg willen van jezelf helemaal kwijt kan in die relatie of dat jij je juist probeert te laven aan de gevende energie van de ander.

Als je altijd in ongezonde relaties gezeten hebt, kan het heel vreemd voelen om iemand tegen te komen die dat niet van jou nodig heeft. Natuurlijk kun je elkaar aanvullen in zwakke en sterke kanten en van elkaar leren. Maar dat is een heel andere dynamiek. Dan gaat het om samen groeien, samen hetzelfde pad bewandelen en dat overvolle gevoel in je hart omdat de wereld gewoon mooier is met die ander erin. En als je kijkt naar je partner, voel je dat dat wederzijds is.

Hooggevoelig, Hoogsensitief, HSP, Narcisme
___________________________________________________________________________________
Gerry Damen
Ik werk al meer dan 20 jaar met hooggevoelige mensen. Tijdens het afronden van mijn universitaire studie beleidswetenschappen ontdekte ik dat mijn belangstelling meer bij mensen lag dan bij organisaties. Dat was het begin van een zoektocht in mezelf en langs de wereld van de beroepen. Ik heb onder andere gewerkt met (ex-)-psyciatrische patiënten en (ex-)gedetineerden. Ik raakte er steeds meer van overtuigd dat mensen niet in stukjes op te delen zijn en zocht naar opleidingen die mijn visie steunden en hielpen onderbouwen. Mijn basis is het energiewerk. Ik ben aurahealer en aurareader. Sjamanisme hielp mij de mens te zien als onderdeel van een bezielde omgeving maar ook als verbonden met de lijnen van de voorouders. Bij NLP leerde ik psychologische onderbouwing van wat ik voelde en waarnam en het omzetten daarvan in praktische coachingstechnieken. Ik ben al een aantal jaar NLP-Master. De volgende stap in mijn ontwikkeling is het mediumschap. Hier volgde en volg ik diverse trainingen om mijn verbinding met de onzichtbare werelden verder uit te bouwen. Voor mij altijd met het doel om wat ik leer hier op aarde in te kunnen zetten.
https://hagetessa.nl/

Gerelateerde artikelen

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *