5 tips voor HSP’s in love

door | 21 nov 2020 | Vriendschap en Relaties | 5 reacties

 1. Neem verantwoordelijkheid voor eigen gevoelens.
  Het is soms gemakkelijk de ander de schuld te geven van wat jij voelt, de ander roept het immers in je op. Maar je beweegt je daarmee weg van je eigen kracht. Het is daarom ook belangrijk te leren onderscheiden wat van jou is en wat van de ander. Juist omdat we zo goed de gevoelens van een ander kunnen oppikken ligt er ook het gevaar alles buiten jezelf te plaatsen, als mede alles op jezelf te betrekken. Echter daar waar het aanhaakt, zegt het ook iets over jou.De kunst van dichtbij jezelf en je eigen gevoel te blijven is soms een levenslang werk evenals het leren onderscheiden wat van jezelf is en wat van de ander. In meer afstandelijke relaties is dat misschien gemakkelijk, maar met liefde is dat ineens en ander verhaal. HSP’s kunnen intens verliefd worden en daarin soms ook wellicht té grenzeloos zijn, te veel spiegelen en te diep onveilig versmelten. Waardoor het soms lastiger is nog te weten wat van jou is en wat van de ander.
 1. Leer imperfectie aanvaarden.
  Veel HSP’s zijn nogal perfectionistisch en we voelen ons veiliger als het perfect is. Maar in relaties kan dat echt een valkuil zijn. De diep ervarende HSP kan in de liefde sneller overweldigt worden. Liefde is soms ook chaotisch en verwarrend. Probeer te accepteren dat deze imperfectie perfect is. Dat jij niet perfect hoeft te zijn en de ander dientengevolge ook niet. We processen nog vaak diep na, bijvoorbeeld: “Deed ik dit wel goed? Had ik dit niet anders moeten zeggen? Had ik niet beter kunnen doen? Probeer als je kan, meer los te laten en te accepteren dat de liefde soms chaotisch kan zijn.
 2. Stop nooit met zelfzorg.
  HSP’s kunnen zich sneller verliezen in de ander en als we eenmaal hals over kop verliefd zijn geworden willen we veel geven en de harmonie zoeken ook als dat betekent dat we onszelf dan moeten inleveren. Veel van ons hebben helaas deze ervaring gehad en het moet gezegd dat HSP’s soms ten prooi vallen aan narcistische partners als ze niet opletten. Jij bent verantwoordelijk je eigen energiebeker vol te houden. Als hij leeg raakt doordat je alles weggeeft kan dat ook een diepe frustratie en boosheid geven op de ander. Dit kan zich tegen jezelf en de relatie gaan keren. Plaats de ander zijn behoeften ook niet altijd boven je eigen maar check steeds bij jezelf ook waar je grenzen en behoeften liggen.
 3. Leer om je waarheid te spreken.
  Wanneer je verliefd bent zeg je misschien sneller dat je iets leuk vind en hou je je misschien ook net iets vaker in omdat je iemand niet wilt verliezen. Maar jouw waarheid bevind zich in tenminste drie lagen en deze moeten in lijn zijn met elkaar. Je mind, je lichaam, je hart vs. het andere persoon. Hoe beter je met jezelf leert communiceren, hoe beter dat ook naar de ander toe kan. HSP’s voelen oneerlijkheid en dubbele agenda’s vaak goed aan. Zaak dus om je eigen waarheid trouw te blijven en dit ook in eerlijkheid te communiceren.
  Onlangs hoorde ik een verhaal van een stel dat al jaren samen gingen vissen en een enorme ruzie daarover hadden gekregen wat een diepe twijfel achterliet. De man was al die jaren in de veronderstelling geweest dat zijn vrouw ook zo van vissen hield en dat het hun gezellige samen hobby was geworden. Maar ze had er een hekel aan, al vanaf dag 1 en meegaan was een kwelling geworden. Toen ze net verliefd werden had hij gepassioneerd verteld over zijn hobby en ze hield zo van hem dat ze hem de indruk gaf dat zij het ook heel leuk vond. Deze dingen doen we snel, maar over de jaren heen kan het echt in de weg gaan staan en zelfs futiliteiten tot breuken leiden.
 4. Scan jezelf in plaats van de ander.
  HSP’s zijn bijzonder goed in het scannen van de omgeving en personen. Dat is ons talent. Maar in plaats van constant de ander te scannen zou je wat mee kunnen overwegen jezelf te scannen in het contact. Wat voel ik? Hoe is mijn lichaam? Ben ik ok? In plaats van constant met de ander bezig te zijn. “Hoe voel jij je? Ben je ok? Weet je het zeker?” Ofschoon dit natuurlijk hele belangrijke vragen zijn kunnen HSP’s daar soms in doordraven wanneer ze het gevoel hebben dat er iets is. Onthou dat de ander ook verantwoordelijk is voor zijn eigen gevoel en in onze drang naar harmonie kunnen we gepreoccupeerd raken met het welzijn van de ander en onszelf daarin vergeten. Ook speelt het idee van egoïsme soms een rol. “Als ik met mezelf bezig ben, ben ik een egoïst” We houden het algemene belang vaak wel in het oog, maar het is ook zo belangrijk in contact te blijven met onszelf. Het kan neurotische vormen aannemen en daarmee hecht je ook nog eens op een onveilige wijze aan je partner met alle gevolgen van dien. Veel HSP’s hebben al hechtingsproblematiek, vanuit de jeugd of opgelopen in relaties. Dus scan eens wat vaker naar binnen in plaats van naar buiten.

5 Reacties

 1. Wouter Beeckman

  Dit is een ongelooflijk rijke tekst waar elke zin binnenkomt en aanzet tot zelfreflectie en bijsturing van eigen gedrag, gevoel en verstand. Super dank!

  Antwoord
  • admin

   Beste Wouter,

   Fijn dat het bij je binnenkomt en het bruikbaar is.
   Tussen schrijven, weten en doen ligt vaak nog een heel braakliggend terrein. Maar met vallen en opstaan mogen we het leren niet waar? Harte Groet, Dhyan

   Antwoord
 2. Angel

  Beste Dhyan,

  Hartelijk dank voor bovenstaande verrijkende tekst!
  Eerlijk naar je zelf durven kijken is essentieel.
  Persoonlijk heb ik ook veel gehad aan het boek ‘lichtwerker in relaties’ van Sahvanna Arienta. Dat wil ik je graag laten weten.

  Antwoord
  • admin

   Hoi Angel, Heel graag gedaan en hartelijk dank voor je feedback! Eerlijk naar jezelf kijken is ook soms best lastig…maar als de intentie er is komen de inzichten die je nodig heb. IK ben heel erg benieuwd naar jouw boekentip! Sterker nog….ik ga meteen even kijken of ik hem kan bestellen. Super bedankt hiervoor! Misschien ook een goede tip voor anderen…het blijft uitdagend he? Relaties. Harte Groet Rixte (Dhyan)

   Antwoord
 3. Miranda

  Dank je wel voor dit mooie inzicht. Ik worstel hier zelf heel erg mee.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *