Week van de HSP: Maak HSP bespreekbaar

Het is deze week de Week van de HSP (14 t/m 20 Juni) en daarom heb ik besloten hoogsensitiviteit iets meer bespreekbaar te maken in mijn omgeving.
Doorgaans hou ik dat vooral voor mezelf omdat er best vaak misvattingen over ontstaan. Menigmaal heb ik daardoor een vorm van schade opgelopen door verkeerde aannames omtrent hoogsensitiviteit. Vandaag besloot ik het op diverse plekken te bespreken en het bij de koffie als onderwerp in de groep te gooien om te kijken hoe er op gereageerd werd. Dat werd een interessant experiment waarbij de bekende aannames als eerste op tafel kwamen. Gelukkig kon ik die ontkrachten.

De reacties varieerden van een: “Ik ben ook hoogsensitief” bij een oudere meneer tot een nogal duidelijk afwijzende reactie: “Als je niet zoveel achter de computer zit heb je daar ook geen last van.” Toen ik vertelde dat 1 op 5 mensen hoogsensitief is, begonnen een aantal meteen spontaan de groepsgrootte te tellen en te speculeren wie dan hoogsensitief zou zijn. Een dame van over de 80 wist me te vertellen dat ze ook iemand van heel dichtbij kende die hoogsensitief was. “Waaraan kan jij dat dan merken? “ vroeg ik haar geintereseerd. Ze vertelde me dat dit persoon altijd heel hard moest huilen, boos werd, uitzinnig ging rennen en heel vreemd gedrag vertoonde. Dit persoon weet dit zelf aan haar hoogsensitiviteit. Ik vertelde de dame dat raar gedrag niet perse gelinkt is aan hoogsensitief zijn.

Ik legde het uit aan de hand van Elaine Aron’s ‘klassieke’ voorbeeld van de sinaasappel sorteermachine. Ik hoorde toen veel: “oh ja” wat duidde op begrip. Dat voelde fijn, al voelde ik me wel een soort missionaris die het woord over ‘HSP’ verkondigde en dat was geenszins mijn bedoeling. Met éen wisselde ik nog uit over sensitief leiderschap, spiritualiteit, duurzame visies en narcisme in de politiek. Hij wilde ook het boek Het Hoogsensitieve Brein graag eens van me lenen. Dat vond ik helemaal goed. Ik liet mijn interview in HSP Magazine achter op de koffietafel tussen de koekjes en kopjes. Het smaakte naar meer, de koffie maar ook het gesprek erover aangaan.

Eigenlijk, zou ik graag deze week de straat op gaan en mensen vragen wat ze weten over HSP. Maar mijn verlegenheid (ja, toch wel) speelt mij parten. Ik heb nog een hele week om moed te verzamelen. Of misschien…wil iemand dit met mij samen doen?

Zijn we al toe aan een HSP Promotieteam 😉

#durftevragen

Durven jullie het ook bespreekbaar te maken in je omgeving?

Fijne HSP week!
Harte Groet,
Rixte

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat mooi dat je het zo bespreekbaar gemaakt heb. De weinige momenten dat ik het besproken heb waren de reacties wisselend inderdaad. Soms kwamen er mooie gesprekken en herkenning en verdieping in relaties. Maar ook soms wat negatieve reacties. Wat ook weer prima is dan.
    Wat mij opvalt is dat mensen het ook niet op het werk vertellen aan bv de leiding gevende (waaronder ik) terwijl het eigenlijk een kracht is die zeker meerwaarde heeft.